Örtmedicin
Örtmedicin
Örtmedicin
Örtmedicin är en läkekonst som har använts i tusentals år för att behandla en mängd olika hälsotillstånd; alltifrån akuta till de mer vanliga kroniska problemen. Med modern teknologi kan vi nu även utvärdera traditionellt användande på ett vetenskapligt sätt genom fytokemi och kliniska studier. Tusentals studier kan bekräfta effekter av olika örter samt förklara hur de verkar i kroppen genom att identifiera aktiva beståndsdelar i växterna.
Många växter (upp mot 25%) ligger till grund för många av våra konventionella läkemedel, där en aktiv beståndsdel har tillverkats syntetiskt i ett labb. En av örtmedicinens främsta principer är att använda sig av hela örten, där alla beståndsdelar jobbar i synergi. Det är troligtvis detta som motverkar de biverkningar som ofta kan ges med konventionella mediciner.
Användandet av örtmedicin skiljer sig i olika kulturer t.ex. Kinesisk medicin, Ayurvedisk medicin från Indien eller Tibetiansk medicin. Västerländsk örtmedicin förstår och baserar sin diagnos enligt ett holistiskt perspektiv, där man behandlar både kropp och sinne. Samtidigt som man använder konventionell sjukdomsdiagnos som grund så kopplar man ofta samman olika symptom till en underliggande orsak.
Eftersom behandlingen utgår på att man går till grunden på det underliggande problemet samt stödjer kroppens egen förmåga att läka sig själv så får man mer långvariga resultat till skillnad från om man bara behandlar symptomen.
Hur används örtmedicin? Vem kan använda sig av örtmedicin?
Människor i alla åldrar kan använda sig av örtmedicin. Alltifrån akuta infektioner, kroniska sjukdomar, fertilitet eller om man inte känner sig helt frisk kan dra nytta av örtmedicin. Patienter som tar vanliga läkemedel kan även använda örtpreparat, antingen vid sidan av som komplement eller som alternativ.
Det är viktigt att du alltid kollar med en kvalificerad örtterapeut och läkare innan du tar örter i samband med mediciner eftersom det kan förekomma interaktioner. En örtterapeut är medveten om möjliga interaktioner och kan ge örter på ett säkert sätt utan att störa andra läkemedel.
Finns det risker med att ta örtmedicin?
Många kan tro att allt som är naturligt är säkert. Detta är inte sant eftersom det finns många potenta örter som kan orsaka negativa effekter om de används på fel sätt. Säkerheten av en ört handlar ofta om dosering, så det är viktigt att veta vilken dos som är säker men som samtidigt har en terapeutisk effekt.
En örtterapeut har kunskap om farmakologin samt de fysiologiska effekterna av en ört samt möjliga interaktioner med vanliga läkemedel och kan därför rekommendera örter på ett säkert och effektivt sätt. Om du är gravid så ska du undvika de flesta örterna och alltid kolla med din örtterapeut eller barnmorska innan du tar några örter.
Att använda sig av örter betyder inte att vi själva måste gå ut och plocka i naturen. Med moderna tillverknings och extraktionsmetoder så har vi tillgång till en mängd olika örter året runt på ett mycket enkelt sätt. Örter kan antingen användas enskilt eller mer vanligt i kombination med flera örter för bästa effekt. Beroende på personen så kan olika preparat användas invärtes i form av:
Eller utvärtes genom:
Vad kan behandlas med örtbehandling?
Vanliga åkommor som kan behandlas framgångsrikt med örtmedicin är:
Kontakta VIVA kliniken för mer information eller konsultation här: